Софийски районен съд Център за спогодби и медиация
Facebook
Пресслужба
Новини
Архив новини - 2018 г.
Архив новини - 2017 г.
Архив новини - 2016 г.
Архив новини - 2015 г.
Архив новини - 2014 г.
Правила за достъп на медии в съда
Пресаташе
Обяви за търг
Архив обяви
Архив новини - 2015 г.
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
30 декември 2015 г.

Председателят на Софийския районен съд издаде заповед № АС - 266, с която на основание чл. 80, ал. 1, т. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) изисква спазване на благоприличие и делови вид в облеклото от съдиите, съдебните служители, държавните съдебни изпълнители и съдиите по вписванията в Софийския районен съд, съответстващи на високоотговорните им трудови функции, с цел съблюдаване престижа на институцията, в която работят.

30.12.2015 г.


ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
18 декември 2015

Зала 1 в сградата на Софийския районен съд на бул. "Цар Борис III" №54,  носи името на проф. Живко Сталев.
Надписът е поставен над входа на най-голямата зала и заедно с бюст-паметника на професора, разположен на централно място в сградата, символизира почитта на обществеността към видния юрист. Трудовете на проф. Сталев са основополагащи за юридическото образование и юриспруденцията на поколения български юристи-цивилисти.
Официалното откриване на паметника и съдебната зала предстои.
 
18.12.2015 г.


ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
16 декември 2015


9-ти състав на СРС, с председател Анелия Щерева, на 17 декември 2015 г. (четвъртък), от 15.00 часа, ще проведе заседание по наказателно дело от общ характер, заведено срещу Бисер Миланов (Петното). В обвинителния акт се твърди, че в периода 13 – 15 януари 2014 г., в София, в условията на продължавано престъпление Миланов е извършил две хулигански деяния, при опасен рецидив.

16.12.2015 г.


ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
16 декември 2015

9-ти състав на СРС, с председател Анелия Щерева, на 18 декември 2014 г. (петък), от 10.00 часа, ще разгледа наказателно дело от общ характер, заведено срещу Валентин Димитров, обвинен за валутни престъпления (чл. 251, ал.1 от НК).


16.12.2015 г.


ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
16 декември 2015

Днес – 16 декември 2015 г. (сряда), около 13.15 часа, на телефон 112, мъжки глас е заплашил, че в съдебната палата на Римската стена, е поставена бомба. Обаждането е регистрирано от  уличен телефон - "Булфон", в района на бул. "Христо Смирненски".
По разпореждане на „Съдебна охрана”, всички служители и граждани бяха евакуирани незабавно от сградата на бул. „Драган Цанков” 6.
Специализираните органи извършиха обстойна проверка. Взривно устройство не беше открито. Наказателният съд възстанови нормалната си работа в 15 часа.               
        
16.12.2015 г. ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
23 ноември 2015

Днес – 23 ноември 2015 г. (понеделник), около 10.30 часа, на телефон 112, мъжки глас е подал сигнал за поставено взривно устройство в „Съдебната палата на Римската стена“.
По разпореждане на „Съдебна охрана” , всички служители и граждани са евакуирани от сградата на бул. „Драган Цанков” 6.
Специализираните органи извършват обстойна проверка. Наказателният съд ще възстанови нормалната си  работата с граждани след приключване на проверката.
        
23.11.2015 г. 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
19 ноември 2015

От 16.11.2015 г. на интернет страницата на Софийския районен съд – www.srs.justice.bg е обновен седмичният график на насрочените открити съдебни заседания на гражданските отделения. Функционалността на графика на наказателно отделение също ще бъде подобрена.
Вече е предвидена допълнителна възможност, да се види разписанието и на гражданските заседания, подредени по дата и по съдебен състав. За потвърждаване на съдебния състав, може да се извърши проверка по номера и годината на образуване на конкретното гражданско дело.
За удобство на адвокатите и гражданите, проверката може да се извърши онлайн, като новата функция на сайта има интерфейс, удобен за работа и през мобилни устройства.

19.11.2015 г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
24. 10. 2015

Дежурен състав на СРС, с председател Николай Василев, уважи искането на СРП за вземана на мярка за неотклонение „задържане под стража”, на Борис Тасев, обвинен за причиняване на лека телесна повреда на полицай (чл.131, ал.2, пр.4, т.3, вр.чл.130, ал.1 от НК).
В мотивите си съдът посочи, че има обосновано предположение Тасев да е извършил това, за което е обвинен. Прие също, че има опасност той да извърши и друго престъпление, като изтъкна, че Тасев има нисък праг на търпимост и реагира с агресия, дори когато няма повод за това. Той е отказал да изпълни устно разпореждане на служител на реда, спорил е с него, като саморазправата ескалира до нанасяне на телесна повреда на полицая. 
Тасев е реабилитиран по право за извършено от него престъпление в състояние на афект.
При обжалване или протест, делото е насрочено пред СГС на 3 ноември 2015 г., 10 часа.


24.10.2015

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
 

Дежурен състав на СРС, с председател Николай Василев, наложи мярка за неотклонение „задържане под стража”, на Мирослав Асенов, навършил пълнолетие преди няколко месеца.
Съдът определи, че има обосновано предположение Асенов да е извършил кражба в детска градина, на стойност 263 лв., като след това е употребил сила и заплаха, за да задържи присвоените вещи и пари, което вече се квалифицира като грабеж.  (чл. 198, ал.3, вр.ал.1 от НК). Няма опасност младежът да се укрие, но има опасност да извърши друго престъпление, прие съда и посочи, че Асенов е осъждан 4 пъти за кражби. Последната му присъда е влязла в сила на 1 юли 2015 г. Наложено му е условно наказание, с 2 години изпитателен срок. Асенов не се възползва от дадената му възможност да се поправи и отново извършва престъпление и то в рамките на изпитателния срок, което сочи, че младежът е с висока степен на обществена опасност.
При обжалване или протест, делото е насрочено пред СГС на 3 ноември 2015 г., 10 часа.

24.10.2015ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
 
Дежурен състав на СРС, с председател Николай Василев, днес – 24 октомври 2015 г. (събота), в 12.00 часа, в зала 11 (сградата на Римска стена), ще разгледа искане на СРП за вземана на мярка за неотклонение „задържане под стража”, на Борис Тасев, обвинен за причиняване на лека телесна повреда на полицай.
 ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
 
Дежурен състав на СРС, с председател Николай Василев, днес – 24 октомври 2015 г. (събота), в 15.00 часа, в зала 11 (сградата на Римска стена), ще разгледа искане на СРП за вземана на мярка за неотклонение „задържане под стража”, на Мирослав Асенов, обвинен за извършване на грабеж в детска градина.
 
 
24. 10. 20915
 ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
2 октомври 2015 г.

 
Тържественото откриване на новата съдебна сграда на Софийския районен съд (СРС) на бул. „Цар Борис III“ № 54 ще се състои в понеделник, 5 октомври 2015 г. от 10 часа. Събитието се организира от СРС съвместно с Министерството на правосъдието. Церемонията ще се проведе на централния вход на палатата, където ще бъдат посрещнати гостите и представителите на медиите.
Официална покана да участва в церемонията е отправена до премиера Бойко Борисов, който през изминалата година пое като личен ангажимент осигуряването на подходящи материални условия на СРС. Покани са изпратени и към председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, председателя на Върховния административен съд Георги Колев, Главния прокурор Сотир Цацаров, към председателите на всички съдилища на територията на София, към членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), Главния инспектор на Инспектората към ВСС, както и към ръководствата на Висшия адвокатски съвет, Нотариалната камара, Камарата на частните съдебни изпълнители, представители на юридическата академична общност.
Сградният проблем на СРС датира от 90-те години на миналия век. До предприемане на реални действия по решаването му се стигна едва през 2012 г., когато започна ремонтът на предоставената сграда на Цар Борис III. Ремонтът на целия съдебен комплекс отне повече от 2 години. В него вече са настанени съдиите от гражданската колегия на СРС.
Преместването на службите в новата палата започна още през февруари 2015 г. и продължи около три месеца. Над половин година отне подготовката за преместването на над 600 000 дела. Поетапно заработиха държавните съдебни изпълнители и архивните служби на съда и трите граждански отделения. 
В началото на март т.г. министър-председателят Бойко Борисов лично обиколи съдебната сграда, за да провери на какъв етап са строителните работи. Тогава той пое ангажимент да бъдат предоставени средства и за започване на ремонта на втората сграда, която настоящият кабинет предостави за нуждите на наказателното отделение на СРС и на Софийската районна прокуратура (СРП) - на бул. „Скобелев“ 23. След преместването и на наказателния съд, четвъртвековният сграден проблем на СРС ще бъде решен окончателно. Очакваният резултат от това е преодоляване на свръхнатовареността на съдиите и служителите в СРС, която е основен фактор за качеството на тяхната дейност.
В началото на септември 2015 г. започна първият съдебен сезон в гражданската съдебна палата. Предвид обстоятелството, че в работен ден съдебната дейност не може да бъде преустановена, служителите на съда няма да могат да присъстват на официалното откриване.
 
02.10.2015 г.
 


ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Сайтът на Софийския районен съд (СРС) има нова визия. Промените са съобразени с новата съдебна палата и символите, които придават достойния ѝ облик. Най-големият съд в България вече има собствен знак (лого), който е поместен в „шапката” на сайта. Представлява стилизирано изображение на абревиатурата на Софийския районен съд, съдържащо везна, писец и меч, като символи на справедливостта, словото и принудителната сила на държавата, с която правото бива налагано при необходимост. Сред символите на палатата са:
  • Витражът  със знака на съда.
  • Бюст - паметникът на проф. д-р. Живко Сталев.
  • Гербовете на Република България, изработени, в съответствие със Закона за герба на РБ, разположени в  съдебните зали и в кабинетите на ръководството на съда.
  • Таблата със сентенции (на латински и български), окачени в дванадесет съдебни зали.
 
10.09.2015 г.


ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Дежурен състав на СРС, днес – 20 август 2015 г. (четвъртък), от 14 часа, в 13-Б зала, ще разгледа искане на СРП за вземана на мярка за неотклонение „задържане под стража”, на Ярослав Георгиев Димитров, срещу когото са предявени обвинения за престъпления по чл. 346, ал.1, вр. чл.20, ал.2, вр. ал.1 НК и по чл.346, ал.1 НК.

 20.08.2015 г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

От 14 септември 2015 г., съдебните секретари да правят звукозаписи на всички съдебни заседания по граждански дела, гласи нареждане на  ръководството на Софийския районен съд (СРС).
Съдебните зали, в палата на бул. „Цар Борис ІІІ”, са 35 и са оборудвани със звукозаписна техника, което дава възможност всяко заседание да бъде записвано. Записът по делото ще се пази до изтичането на срока за искане на поправки и допълване на протокола. В случай, че е направено такова искане, звукозаписът на съдебното заседание да се съхранява по делото на оптичен носител (CD), който не позволява допълнително записване върху него, до влизане на решението в сила.
 
07.08.2015 г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Държавните съдебни изпълнители и служителите в администрацията на Софийския районен съд (СРС), задължително ще носят карта за идентификация на видно място, при изпълнение на трудовите си задължения, независимо дали се намират в съдебната сграда или извън нея, гласи нареждане на ръководството на СРС.
Според документа, носенето на баджове ще бъде задължително от 1 септември 2015 г. и се прави с цел осигуряване на прозрачност в дейността на администрацията и за улесняване реализирането на дисциплинарната отговорност при нарушения на трудовата дисциплина. Картата за идентификация съдържа - двете имена, длъжността и звеното от администрацията, към което принадлежи служителя.
„Служебната карта за идентификация да бъде поставена от лявата страна на дрехата, така че да позволява безпрепятственото й възприемане от околните. Изключение се допуска единствено за лицата, на които по медицински съображения е разрешено да поставят картата на друго място, като това не следвала засята възможността за безпрепятственото й възприемане.
Не се разрешава самоволната подмяна и поставянето на карти за идентификация, различни от получените срещу подпис.
При водене на телефонни разговори, а и винаги при поискване, независимо от наличието на служебна карта за идентификация, държавните съдебни изпълнители и съдебните служители да се идентифицират чрез посочване на две имена по лична карта, длъжността и звеното от администрацията, към което принадлежат. При възникнал спор, съдебните служители са длъжни да посочат и двете имена, длъжността и работното място на прекия им ръководител ”, гласи заповедта.

04.08.2015 г.


ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
 
135-ти дежурен състав на СРС, с председател Таня Цонева, днес – 30 юли 2015 г. (четвъртък), от 15.00 часа, в зала 13-Б (т.н. киносалон), ще разгледа искане на СРП за вземана на мярка за неотклонение „задържане под стража”, на Борис Петров, обвинен в особено дръзка хулиганска проява и причиняване на телесна повреда (чл. 325, ал.2, вр.ал.1 от НК).
 
30. 07. 20915
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
21 юли 2015 г
 
Приключи изграждането на централния вход за граждани в съдебната палата на бул. „Цар Борис ІІІ” 54, където се помещават всички граждански отделения на Софийския районен съд (СРС). От днес достъпът до сградата ще се осъществява през портала, откъм булеварда.
На основание чл. 80, ал. 1, т. 1, от Закона за съдебната власт (ЗСВ) и във връзка с осигуряване на противопожарната защита и опазване чистотата на съдебния имот, със заповед на председателя на СРС, тютюнопушенето в двора на палатата е забранено за посетители и служители.
 
 
21. 07. 2015
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
07 юли 2015 г.
 
9-ти състав на СРС, с председател Анелия Щерева, на 8 юли 2015 г. (сряда), от 10.00 часа, в зала 14, ще проведе пето заседание по наказателно дело от общ характер, заведено срещу Бисер Миланов (Петното).
В обвинителния акт се твърди, че в периода 13 – 15 януари 2014 г., в София, в условията на продължавано престъпление Миланов е извършил две хулигански деяния, при опасен рецидив.
На 13 януари 2014 г., около 17 до 18.00 часа, посегнал към лявата ръка на Любен Кацаров – оператор в БТВ,  отскубнал часовника му и отправил към него думите: „Аре престани да ме снимаш с тая камера ... мухльо .. боклук”. Към оператора Кацаров и към репортера Мария Цънцарова отправил нецензурна ругатня и добавил: „… ще си платите, ще видите”. Продължил да крещи обидни изрази, изтръгнал микрофона от ръката на Цънцарова, блъснал я в раменете, заплашил я, че ще започне да играе бокс и хвърлил в лицето й запалена цигара.
На 15 януари 2014 г., окола 9.3- - 10.00 часа, отправил към Митко Георгиев думите: „Боклук македонски, ако не ти харесва тук бягай у Македония, да не те пребием тук”, бутнал с ръка в тялото Петър Нанев -  репортер в БТВ, като му крещял да се махне и го заплашвал, че ще играе бокс с него.
Обвинението сочи още, че Миланов е осъждан за тежко умишлено престъпление. Присъдата му е една година затвор, при първоначален строг режим, която той е излежал. Освободен е на 21 октомври 2013 г. и три месеца по-късно, при опасен рецидив, извършва горепосочените престъпления (чл. 325, ал.4, вр. ал.1, вр. чл. 29, ал. 1, б.”а”, вр. чл. 26, ал. 1 от НК).
 
07. 07. 2015 г.                       
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
19 юни 2015

Ръководството на Софийския районен съд (СРС) съобщава, че проблемът с
липсата на вентилация и климатизация във фоайето пред съдебните зали,
в гражданската съдебна палата на СРС - бул. „Цар Борис ІІІ” 54, е
решен.
Проблемът беше поставен на вниманието на министерство на правосъдието
(МП) още през юли 2014 г. - по времето на министър З. Златанова. След
настояване от страна на ръководството на СРС, министерството прояви
разбиране и вентилационната система е изградена.
Във фоайето, където за съдебни заседания изчакват множество адвокати и
граждани, вече има нормални условия.


19. 06. 2015 г.
 


 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Дежурен състав на СРС, днес – 16 юни 2015 г. (вторник), от 16.30 часа, в зала 11, ще разгледа искане на СРП за вземана на мярка за неотклонение „задържане под стража”, на Жони  Коцев, Асен Коцев, Георги Коцев и Даниел Колев, срещу които е предявено обвинение за причиняване на телесна повреда (чл. 131, ал.1).


 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

9 юни 2015

  

Днес – 9 юни 2015 г. (вторник), около 13.00 часа, на телефон 112, е постъпил сигнал за поставено взривно устройство в Софийски съд, без да е конкретизирано нищо повече.

По разпореждане на „Съдебна охрана”, около 13.30 часа, всички служители и граждани бяха евакуирани от сградата на бул. „Драган Цанков” 6, 20 минути по-рано, е започнала евакуацията в съдебната палата на бул. „Цар Борис ІІІ” 54.

Специализираните органи извършиха обстойна проверка в двете сгради на СРС. Гражданският съд възстанови дейността си от 15.30 часа, а в наказателния съд нормалната работата с граждани започна още в 15.00 часа.

        

09. 06. 2015 г.                                   


 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

08.06.2015 г.

Висшият съдебен съвет (ВСС) покани председателя на Софийския районен съд (СРС) да представи проект за първия напълно виртуализиран съд в света. Всеки потребител ще може безплатно, виртуално от всяка точка на света, от компютъра си да посети съдебните зали, деловодства, регистратури, зали за медиация, читални за дела, архив и др. и да създаде предварителна представа за местонахождението на службите и помещенията в съдебната палата. Това ще подобри ориентацията на посетителите при физическото им посещение в сградата. Ще се осигури и достъп до информацията за текущи дела, справки по дела, обявления и др. услуги. В следващ етап от развитието на проекта се предвижда подаване на заявки за издаване на документи онлайн, както и излъчване в реално време на публични съдебни дела директно от съдебните зали.

Решението на СРС да интегрира в дейността си подобен иновативен продукт е изцяло в унисон с европейските тенденции в сферата на развитие на електронна съдебна система и електронно правителство. Продуктът би намерил широка приложимост във всички органи на съдебната власт, като ще позволи представянето им в обществото по нов, модерен и напълно кореспондиращ с напредналите технологии начин и ще доведе до спестяване на време за получаване на необходимата информация.

Прогнозната стойност на целия проект, отнесена към най-големия съд в страната, възлиза на около 40 000 лева.     

Виртуалната „разходка” в СРС ще бъде демонстрирана на членовете на ВСС на 10 юни 2015 г., от 13:00 часа, по време на заседанието на съвета.

 

08.06.2015
  

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Дежурен състав на СРС, с председател Петя Топалова, днес – 31 май 2015 г. (неделя), наложи „задържане под стража” на семейство Рангел и Боряна Рангелови, обвинени за грабеж на магазин за хранителни стоки на бул. „Македония”.

Съдът прие, че са налице всички предпоставки за най-тежката мярка.

Налице е обосновано предположение, че на 26.05.2015 г. около 21.30 часа, на бул.”Македония”в столицата, от магазин за хранителни стоки, в съучастие като извършители, направили опит да отнемат и присвоят чужди движими вещи – сумата от 1 031,64 лв. и 11 бр. кутии цигари.

Употребили за това сила и заплашване срещу продавачката Цветанка Амбова. Рангелов опрял пистолет във врата на Амбова, натиснал я надолу към касата с думите: ”Извади парите от касата, иначе ще те гръмна”. В това време обвиняемата Рангелова се опитвала да отвори касата, като деянието останало недовършено по независещи от дейците причини. Касата останала заключена и обвиняемите задигнали само цигарите.

Процесът е в твърде ранна фаза, но въпреки това от събраните до момента доказателства -  показанията на 4 свидетели и пострадалата Амбова, множество протоколи за огледи, разпознаване, претърсване и изземване, може да се направи обосновано предположение, че двамата съпрузи са извършили деянието.

В дома на обвиняемите Рангелови са открити откраднатите от магазина цигари, както и газовият пистолет и шапката, описани от пострадалата. Разпознаването от страна на пострадалата на двамата обвиняеми е категорично и същата без колебания е посочила именно тях като извършители на грабежа. В магазина е намерен мобилен телефон, като номерът от СИМ-картата му съвпада напълно с посочения от Рангелова в картона за настаняване в студентското общежитие, където живее семейството.

Налице е и втората предпоставка за задържане на Рангелови. Обвинението е за престъпление, което се наказва с лишаване от свобода от три до десет години.

Семейство Рангелови са на млада възраст, не са осъждани, имат постоянен адрес в ж.к. „Студентски град”, имат сключен граждански брак  и син на 3 години. Съпругът работи на постоянен трудов договор, като „зам. управител склад в Технополис”, а съпругата му е студентка І курс специалност „рентгенов лаборант” в Медицински колеж „Йорданка Филаретова”

Въпреки горните обстоятелства обаче, съдът не може да не вземе предвид механизма на извършване на деянието – внимателната подготовка на обвиняемите за време – след 21 часа вечерта, място, обстановка, снабдяването им с пистолет, шапка, осигуряване на транспорт за лесно предвижване след обира, внимателното разпределение на ролите им и непрекъснатата комуникация помежду им.  Взема предвид и проявената явна жестокост към пострадалата Амбова и причинените й телесни увреждания, както й отправените заплахи за живота, придружени с насочено оръжие.

Освен това, решението „за доброволното им предаване” в полицията не е резултат на разкаянието на двамата, а се дължи на факта, че на разследващите органи вече е била известна тяхната самоличност.

Действително двамата имат отлични характеристични данни, но това не доказва липсата на третата предпоставка, че няма реална опасност да извършат друго престъпление или да се укрият. Обратното -  следвало е да бъдат основен възпиращ фактор за двамата обвиняеми. „Чисто житейски и логично се очаква на хора, имащи  образование и работа, със създадени семейство и деца, да им бъдат чужди и неприсъщи подобни род престъпления.” Въпреки това Рангелови са подготвили и извършили грабеж, използвали са сила и заплаха и са нанесли телесна повреда на продавачката Амбова.

Посочените обстоятелства воят до извода, че обвиняемите не зачитат установения в страната правов ред и въпреки, че не са налице осъждания, които да обосноват високата им обществена опасност като личности, то такава със сигурност е налице по отношение дръзкия начин на извършване на деянието и упоритостта на умисъла при осъществяването му.

Поради това, съдът приема, че е налице и третата предпоставка – опасност да извършат друго престъпление – за налагане на най-тежката мярка за неотклонение: „задържане под стража”.

 

В случай на жалба и протест, делото пред СГС е насрочено за 09 юни 2015 г. (вторник),  от 10.00 часа.

31. 05.2015

 


ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

  

Днес – 29 май 2015 г. (петък), около 9.30 часа, на телефон 112, е постъпил сигнал за поставено взривно устройство в Софийски районен съд, без да е конкретизиран точен адрес.

По разпореждане на „Съдебна охрана”, около 9.40 часа, всички служители и граждани бяха евакуирани от сградата на бул. „Драган Цанков” 6, 10 минути по-късно, евакуация се извърши и в съдебната палата на бул. „Цар Борис ІІІ” 54.

Специализираните органи извършват обстойна проверка в двете сгради на СРС. Очаква се съда да възстанови дейността си около 12 часа.

         29. 05. 2015 г.                                 
 

 


ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

14 май 2015 г.

 

Зачестиха оплакванията от граждани и адвокати, свързани с липсата на вентилация и климатизация във фоайето пред съдебните зали в гражданската съдебна палата на Софийския районен съд - бул. „Цар Борис ІІІ” 54. В тази връзка, ръководството на СРС съобщава, че проблемът е поставен отдавна, още преди приемането на сградата и преди да започне реалното й използване. Проведена е кореспонденция с министерство на правосъдието (МП) и оттам са предприети действия по анализ на проблема. Очаква се МП да предложи възможности за решаването му.

 

14. 05. 2015 г.
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

12.  05.  2015 г.

  

Днес – 12 май 2015 г. (вторник), около 9.25 часа, на телефон 112, е постъпил сигнал за поставено взривно устройство в Софийски районен съд, без да е конкретизиран точен адрес. Заплахата е отправена от мобилен телефон, от района на ж.к."Яворов".

По разпореждане на „Съдебна охрана”, около 9.45 часа, всички служители и граждани бяха евакуирани от сградата на бул. „Драган Цанков” 6, малко по-късно евакуация се извърши и в съдебната палата на бул. „Цар Борис ІІІ” 54.

Специализираните органи извършиха обстойна проверка в сградата на съда - бул. „Драган Цанков” 6, не бяха открити съмнителни предмети. В момента служителите се връщат на работните си места. Нормалната работа с граждани ще продължи в 11.30 часа.

Проверка при сигнал за взривно устройство, се извършва за първи път на бул. „Цар Борис ІІІ” 54. Сградата там е по-голяма и не може да се предвиди колко време ще отнеме обиколката на специализираните органи.

Очаква се гражданските състави и администрацията в новата сграда да възстановят дейността си след обедната почивка.

 

         12. 05. 2015 г.                                   Пресслужба СРС

 


ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

7 май 2015 г.

 

Приключи най-мащабният конкурс в историята на Софийския районен съд (СРС), за назначаване на 114 нови служители.

Кандидатите за свободните работни места в съда издържаха конкурс на три нива. След последния етап – събеседване:

- за длъжността „съдебен секретар” - са одобрени 54 кандидатури и 5 резерви.  

- за „деловодител” - са одобрени 52, с 9 резерви.

- за „призовкар” -  7 души, с 2 резерви.

- и за „съдебен архивар” -  1 кандидатура и 1 резерва.

Очаква се в кратък срок съдия Методи Лалов, председател на СРС, да сключи трудови договори с избраните кандидати. В случай, че някой се откаже да започне работа, мястото му ще бъде заето от резерва.

Протоколът с резултатите от конкурса е публикуван в страницата на СРС: Http://www.srs.justice.bg

7. 05. 2015

 ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

28.  04.  2015 г.

  

Днес – 28 април 2015 г. (вторник), около 8.20 часа, на телефон 112, е постъпил сигнал за поставено взривно устройство в сградата на Софийски районен съд, в близост до Римската стена - бул. „Драган Цанков”6. Заплахата е отправена с женски глас, от телефон "Булфон", от района на "Орландовци".

По разпореждане на „Съдебна охрана”, около 10.00 часа, всички служители и граждани бяха евакуирани от съда. Специализираните органи ще извършат обстойна проверка в сградата на съда. Ако не бъдат открити съмнителни предмети, въз основа на доклада за безопасност, се очаква ръководството на СРС  да приеме препоръката на специализираните органи и нормалната работа на съда да бъде възстановена. Проверките при сигнал за бомба обикновено отнемат около 2 часа. Очаква се СРС да възстанови дейността си около 12.00 часа.

 

         28. 04. 2015 г.                                   Пресслужба СРС

 


ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

16 април 2015 г.

 

Във връзка с преместването на гражданските отделения на Софийски районен съд (СРС) в новата съдебна палата (бул. „Цар Борис ІІІ” 54) и с оглед улесняване гражданите и адвокатите, в сайта на СРС е създаден бутон „информационно табло”. Секцията „информационно табло” съдържа данни за разположението на службите в палатата на съда. Информацията се предоставя в електронен вид и при необходимост се актуализира незабавно.

 

Приключи вторият етап от провеждането на най-мащабния конкурс в историята на Софийския районен съд (СРС) за назначаване на 114 нови служители.

Кандидатите за свободните работни места в съда са класирани след практически изпит. Списъкът с имената на одобрените е публикуван в интернет страницата на съда: http://srs.justice.bg/, секция „конкурси”, Протокол от 14. 04. 2015 г., на комисията по ЗАПОВЕД №  АС-41/18.03.2015 г.

За длъжността „съдебен секретар”, до събеседване са допуснати 72 души. За „деловодител”, са одобрени 128, за „призовкар”, на интервю  имат право да се явят 24 души и за „съдебен архивар” има 17 кандидатури.

Третият етап от конкурса ще се проведе в новата съдебна палата на СРС (бул. „Цар Борис ІІІ” 54). Участниците, допуснати до събеседване, са разделени на групи, посочен е точен час за явяване и е определена залаза всяка група. Поради големия брой кандидати провеждането на третия етап от конкурса също ще отнеме три работни дни  -  23,  27 и 30 април 2015 г.

 

Приключи класирането по документи и за свободното работно място за длъжността „Главен специалист - счетоводител”. За явяване на втори етап са одобрени 13 кандидати. Събеседването ще се проведе  на 29.04.2015 г., в сградата на бул. „Драган Цанков” № 6.

 

16. 04. 2015 г.
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
7април 2015 г.
 
Съдия Методи Лалов, председател на Софийския районен съд (СРС), на 7 април 2015 г. (вторник), взе участие в заседанието на дирекция „Транспортна инфраструктура” към Столичната община.
Дискутирана е темата за изграждане на надземен паркинг за посетителите на съда, в сградата на бул. „Цар Борис ІІІ” №54, както и режима за паркиране в кв. „Лагера”, в зоната около новата съдебна палата. Съдия Лалов е уведомен и за процедурата по изграждане на кръстовище между бул. „Цар Борис ІІІ” и ул. „Йосиф Цанков”.
Предложения за предприемането на подобни мерки са правени от ръководството на съда периодично от 2012 г. до сега. Независимо от значителното забавяне при реализирането на тези проекти, които трябваше да бъдат завършени най-късно при откриването на съдебната палата, предприетите действия са крачка в правилната посока, с оглед облекчаването достъпа на гражданите и адвокатите до гражданските отделения на съда.
По настояване на ръководството на СРС, изграждането на служебния паркинг в рамките на съдебния имот, се реализира в момента и е ангажимент на министерство на правосъдието.
 
 
07. 04. 2015 г.

 


 ПРЕССЪОБЩЕНИЕ 

Ръководството на Софийския районен съд (СРС), съобщава, че има възможност да приеме на работа съдии от страната. Всички магистрати, които желаят да бъдат командировани в СРС, могат да заявят това до 3 април 2015 г., на тел. 02 8955 230 – Калина Жабонова, административен секретар в  СРС.

В новата съдебна палата са осигурени необходимото пространство и отлични условия за работа на съдиите и служителите.

В момента се провежда конкурс за назначаване на 114 нови съдебни служители, така че щатната численост на администрацията на СРС ще бъде достатъчно.

 

Припомням:

В новата палата на СРС - бул.”Цар Борис ІІІ”№ 54 вече се извършва съдебна дейност. От 23 февруари 2015 г. Държавните съдебни изпълнители и служба „Архив”, обслужваща гражданското производство, осъществяват дейността си там. На 04 март 2015 г., Трето гражданско отделение също се премести в палатата. Очаква се 1-во и 2-ро граждански отделения да заработят изцяло в новата сграда на 1 април 2015 г.

До края на март 2015 г., бюро „Съдимост” към СРС ще се намира на бул. „Патриарх Евтимий” 2. От 1 април 2015 г. (сряда), гражданите ще подават документи за свидетелство за съдимост в сградата на бул. „Драган Цанков” 6, където остава и наказателното отделение на СРС.

 

25.03.2015 г.

 


ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

23 март 2015 г. 

На 21.03.2015 г. (събота), съдия Методи Лалов, председател на Софийския районен съд (СРС), проведе работна среща с Любомир Христов, заместник-кмет на Столична община и инж. Пламен Църноречки, кмет на район „Красно село”. Бяха обсъдени вариантите за паркиране и облагородяване на пространството около съдебната палата  на бул. „Цар Борис III № 54.

Известно е, че от 01.04.2015 г., всички граждански отделения на съда ще работят изцяло в новата сграда.  Това ще предизвика рязко увеличаване на  пътникопотока  към района и ще доведе да транспортни неуредици.

Съдия Лалов, многократно е поставял  въпроса за осигуряване на паркоместа и изграждане на нов пътен възел, с оглед улесняване достъпа на автомобили до сградата. Още през 2012 г., когато започва ремонтът на новата съдебна палата, съдия Лалов известява държавните институции, за опасността след преместването на съда на бул.”Цар Борис ІІІ”, в района да настъпят масови задръствания и транспортни неудобства. Продължава да напомня за проблема и през  2013 г., но не получава подкрепа от страна на адвокатската колегия, и неправителствените организации , за своевременното решаване на този въпрос.

Пак по  инициатива на ръководството на СРС, на 28 януари 2015 г., Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община се срещна със съдии и служители от съда и прие множество предложения за подобряване достъпа до новата сграда. Г-жа Фандъкова се ангажира  възможностите да бъдат обсъдени в кратки срокове.

След срещата в събота между съдия Лалов и господата Христов и Църноречки, стана ясно, че служителите на съда ще могат да паркират в изграждащите се надземен и подземен паркинг, след завършването им, което не е планирано за началото на месец април.

Столична община и район „Красно село” ще търсят решения, с които движението и паркирането в района около съда да бъдат безпроблемни и удобни както за гражданите на ж.к. „Лагера”, така и за посетителите на съда. Сред обсъжданите варианти са въвеждането на почасово паркиране, както и облагородяването на прилежащите площи в района около съда. Очаква се да започне и пробивът за още един изход от ж.к. „Лагера” към бул. „Цар Борис III”.  

23.03.2015 г.

 ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 Приключи първият етап от провеждането на най-мащабния конкурс в историята на Софийския районен съд (СРС) за назначаване на 114 нови служители.

Кандидатите за свободните работни места в съда са класирани по документи. Списъкът с имената на одобрените е публикуван в интернет страницата на съда: http://srs.justice.bg/, секция „КОНКУРСИ”,  Протокол от 18 март 2015 г. на комисията по ЗАПОВЕД № АС-41/18.03.2015 г.

За длъжността „съдебен секретар”, до практически изпит са допуснати 171 души. За „деловодител”, са одобрени 402-ма, за „призовкар”, на изпит имат право да се явят 77 души и за „съдебен архивар” има 78 кандидатури.

Вторият етап от конкурса ще се проведе в новата съдебна палата на СРС – бул. „Цар Борис ІІІ” 54. Участниците, допуснати до практическия изпит, са разделени на групи по 10 и 12 човека, като за всяка група е посочен точен час за явяване на изпита и е определена зала за провеждането му. Поради големия брой кандидати провеждането на втория етап от конкурса ще отнеме три работни дни  -  2, 3 и 6 април 2015 г.

Скорошното назначаване на нови служители в съда, е предпоставка за добрата организация на съдебната дейност и работата по обслужването на граждани в съдебната палата на бул. „Цар Борис ІІІ” 54, както и на бул. „Драган Цанков” 6, където остават всички наказателни състави.

 Припомням:

В новата палата на СРС - бул.”Цар Борис ІІІ”№ 54 вече се извършва съдебна дейност. От 23 февруари 2015 г. Държавните съдебни изпълнители и служба „Архив”, обслужваща гражданското производство, осъществяват дейността си там. На 04 март 2015 г., Трето гражданско отделение също се премести в палатата. Очаква се 1-во и 2-ро граждански отделения да заработят изцяло в новата сграда на 1 април 2015 г.

До края на март 2015 г., бюро „Съдимост” към СРС ще се намира на бул. „Патриарх Евтимий” 2. От 1 април 2015 г. (сряда), гражданите ще подават документи за свидетелство за съдимост в сградата на бул. „Драган Цанков” 6, където остава и наказателното отделение на СРС.

19. 03. 2015 г.
  

 ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 8-ми състав на СРС, с председател Силвия Цепова, на 20 март 2015 г. (петък), от 14.30 часа, в зала 11, ще разгледа административно наказателно дело, заведено срещу Димитър Борисов, за нанасяне на лека телесна повреда, по хулигански подбуди, на Адриана Тюркмен (чл. 131, ал.1, т.12, вр.чл.130, ал.1 от НК).

В наказателното постановление на СРП се твърди, че на 27 август 2013 г., около 01.30 часа в столично заведение, Борисов нанесъл удар с юмрук в лицето (между носа и горната устна) на Адриана Тюркмен и й причинил  кървене от носа - временно разстройство на здравето, неопасно за живота.  В постановлението се казва още, че пострадалата и Борисов не са се познавали  преди случката.

Ако бъде признат за виновен, по предложение на СРП, Борисов ще бъде освободен от наказателна отговорност и ще получи административно наказание – глоба.

Бележка:

Димитър Борисов е управител на фирма „Титан” АД, а Адриана Тюркмен е дъщеря на Фатик.

 19. 03. 2015
  

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 Считано от 01.04.2015 г. Първо и Второ гражданско отделение на Софийския районен съд ще осъществяват дейността си на бул.”Цар Борис ІІІ”№ 54.

В тази връзка на 30 и 31.03.2015 г. ще започне преместването на Първо и Второ гражданско отделение, поради което на посочените дати няма да се извършват справки по делата в сградата на ул.”Драган Цанков”№ 6, освен по дела, образувани по молба за допускане на обезпечение на бъдещи искове.

На посочените дати регистратурата на Софийския районен съд ще функционира нормално и съдебните заседания ще се провеждат редовно в сградата на ул.”Драган Цанков”№ 6.

 10. 03. 2015

 ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

На 06.03.2015 г., от 10.00 часа, със съдействието на Министерството на правосъдието, се организира официална обиколка на новата сграда на Софийския районен съд (СРС) на бул. „Цар Борис“ ІІІ № 54. Покани за събитието са изпратени на членовете на Висшия съдебен съвет, на председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и на Главния прокурор на Република България. Очаква се към обиколката да се присъедини и министър-председателят на Република България Бойко Борисов.

Представителите на медиите ще могат да се присъединят към обиколката и ще имат възможност да направят снимки. С оглед спокойното протичане на събитието, призоваваме представителите на медиите, които имат желание да го отразят, да  пристигнат мястото поне 10-15 минути преди започването. 

5 март 2015 г.

 


 

 
 ПРЕССЪОБЩЕНИЕ 
 
 
Считано от 23.02.2015 г. Държавните съдебни изпълнители при Софийския районен съд и Служба „Архив”, обслужваща гражданското производство, ще осъществяват дейността си  в сградата на бул.”Цар Борис ІІІ”№ 54.
 
Считано от 04.03.2015 г. Трето гражданско отделение на Софийския районен съд ще осъществява дейността си  на бул.”Цар Борис ІІІ”№ 54. В тази връзка на 26.02.2015 г. и на 27.02.2015 г. ще започне преместването на отделението, поради което след 12:00 ч. на 26.02.2015 г. няма да се извършват справки по делата в сградата на ул.”Съборна”№ 9. Регистратурата на Трето гражданско отделение ще функционира нормално и съдебните заседания ще се провеждат редовно в сградата на ул.”Съборна”№ 9.
 
Входът на сградата на бул.”Цар Борис ІІІ”№ 54 временно ще бъде от към ул.”Баба Илийца” /до парк Лагера/, поради извършваните към момента строителни работи в околното пространство около сградата.
 
Преместването на Софийския районен съд в нова сграда е безпрецедентно като обем, поради което поставя много и различни труднопредвидими обстоятелства. Ето защо призоваваме гражданите и техните представители за разбиране при евентуално възникнали проблеми при функционирането на съда.
 
 Уведомяваме обществеността, че въпросите свързани с организацията на движението и паркирането са отговорност на Столична община, поради което всички въпроси свързани с това следва да бъдат отнасяни към общинската администрация.
 

13 февруари 2015 г.
  

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ 

 

98-ми състав на СРС, с председател Mила Лазарова, на 16 февруари 2015 г. (понеделник), от 10.30 часа, ще разгледа наказателно дело срещу полицая Веселин Денчев, обвинен по чл. 131, ал.1, т.2, пр.3, вр. чл. 130, ал. 1 от НК.           

           

Бележка: Полицаят, ударил човек в нощта на „белия автобус”.

 


ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

9-ти състав на СРС, с председател Анелия Щерева, на 17 февруари  2015г. (вторник), от 10.00 часа, ще заседава по наказателно дело от общ характер, заведено срещу Бисер Миланов.

В обвинителния акт се твърди, че в периода 13 – 15 януари 2014 г., в София, в условията на продължавано престъпление Миланов е извършил две хулигански деяния, при опасен рецидив.

На 13 януари 2014 г., посегнал към лявата ръка на Любен Кацаров – оператор в БТВ,  отскубнал часовника му и отправил към него думите: „Аре престани да ме снимаш с тая камера ... мухльо .. боклук”. Към оператора Кацаров и към репортера Мария Цънцарова отправил нецензурна ругатня и добавил: „… ще си платите, ще видите”. Продължил да крещи обидни изрази, изтръгнал микрофона от ръката на Цънцарова, блъснал я в раменете, заплашил я, че ще започне да играе бокс и хвърлил в лицето й запалена цигара.

На 15 януари 2014 г., отправил към Митко Георгиев думите: „Боклук македонски, ако не ти харесва тук бягай у Македония, да не те пребием тук”, бутнал с ръка в тялото Петър Нанев -  репортер в БТВ, като му крещял да се махне и го заплашвал, че ще играе бокс с него.

            Обвинението сочи още, че Миланов е осъждан за тежко умишлено престъпление. Присъдата му е една година затвор, при първоначален строг режим, която той е излежал. Освободен е на 21 октомври 2013 г. и три месеца по-късно, при опасен рецидив, извършва горепосочените престъпления (чл. 325, ал.4, вр. ал.1, вр. чл. 29, ал. 1, б.”а”, вр. чл. 26, ал. 1 от НК).

 


 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

1-ви състав на СРС, с председател Георги Крушарски, на 18 февруари 2015 г. (сряда), от 10.00 часа, ще разгледа наказателното дело, заведено срещу Петър Драшков, Даниела Малинова, Ивалина Трифонова-Янакиева, по обвинение за измама в особено големи размери (чл.211, вр. чл.209, ал.1, вр. чл.20 от НК).

В обвинителния акт се твърди,че за времето от 1 април  до 4 август 2008 г., Драшков (извършител) в съучастие Малинова и Янева (помагачи), е възбудил заблуждение у Емил Димитров, с цел да си набави имотна облага.

Драшков е заблудил Димитров, че ще продаде на „Медикет” АД правото на собственост над недвижим имот, находящ се в София, ж.к. „Стрелбище”, с площ 14 063 кв.м. и с това причинил имотна вреда на другиго – „Симеон-2” ООД, в размер на 5 милиона евро, с левова равностойност 10 милиона лева.

 


ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

15-ти състав на СРС, с председател Веселина Ставрева, на 18 февруари 2015 г. (сряда), от 13.30 часа, ще разгледа наказателно дело, срещу Иван Цонев и Александра Стоилова, обвинени в хулиганство (чл.325, ал.1 от НК).

Обвинението твърди, че на 15 септември 2013 г., около 5.10 часа, пред сградата на І-во РУП, двамата са извършили непристойни действия.

Цонев ритал полицейските автомобили, счупил чистачката на един от тях и се опитал да удари с нея старши полицай Кристиян Стоянов.

Стоилова удряла с ръце и крака двама от служителите на реда – Георги Славков и Кристиян Стоянов. Наричала ги: „изверг”, „боклук”, „селянин”, „простак”, „помияр”. Дърпала полицай Стоянов за униформата и му скъсала десния пагон. Срещу Стоилова е повдигнато още едно обвинение – за противозаконна повреда на формено облекло на служител на МВР.

 

13. 02. 2015 г.                Пресслужба СРС

 
 
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
28 януари  2015 г.
 
            Съдия Методи Лалов, председател на Софийския районен съд (СРС), на 28 януари 2015 г. (сряда), се срещна с Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община. На срещата, освен ръководството, присъстваха съдии и служители от СРС, както и Любомир Христов, заместник-кмет по “Транспорт и транспортни комуникации” в София. Заместник-министърът на правосъдието Петко Петков, доскоро съдия в СРС, също гостува в началото на събитието. Обсъдена беше темата за организацията на движението и паркирането до новата сграда на съда на бул.”Цар Борис ІІІ” 54.
         Госпожа Фандъкова съобщи на домакините си, че до края на месец февруари, се очаква общината да получи разрешение за строеж в района, което предполага до края на лятото на 2015 г., новият пътен възел да бъде изграден.  Проектът предвижда съществуващото кръстовище да се измести към ул. „Йосиф Цанков” и така да се осигури възможност на леките автомобили да достигат по-лесно до новата сграда на съда. Финансирането за ремонта е осигурено от Столична община.
         Домакините споделиха различни идеи за решаване на транспортните проблеми. Например - да бъде създадена нова автобусна линия, която да свързва метростанцията на бул. „Константин Величков” с бул. „Цар Борис ІІІ”, както и да бъда осигурен директен транспорт, с трамвай от старата сграда на бул. „Драган Цанков” до новата палата. Съдия Лалов предложи възможност за осигуряване на около 70 паркоместа в дворното пространство пред сградата на новата съдебна палата. Кметът на София и заместникът й приеха предложенията и заявиха, че ще бъдат обсъдени в кратки срокове.
         По повод другата сграда, предвидена за нуждите на наказателното отделение на СРС, известна като „Военното НДК”, г-жа Фандъкова заяви, че проектът за транспортен достъп за нея е готов. Преместването на трамвайните линии от бул. „Скобелев” е предвидено и ще се осъществи веднага след като бъде осигурено финансиране за ремонта от държавата.
        
28. 01. 2015 г.                                   Пресслужба СРС
 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

14 януари 2015 г.

 

На 13 януари 2014 г., съдиите и служителите от Софийски районен съд (СРС), организираха събрание и заявиха официално пред ръководството на съда, че недостигът на съдебни служители, които обслужват правораздаването, рефлектира пряко върху обслужването на гражданите, както и върху вътрешната организация на работата им.

В тази връзка ръководството на районния съд изпрати напомнително писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС), с искане в кратък срок да бъде изслушано от ресорната комисия или състава на ВСС и необходимата щатна численост на СРС да бъде осигурена.

 

Прилагам копие от писмото:       

         

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ВСС,

 

С писмо Ваш вх. № 11-07-1965/17.11.2014 г. последно направихме конкретно искане за увеличаване на щатната численост на съдебната администрация на СРС, както и за получаване на съгласие за назначаване на съдебни служители на наличните свободни щатни бройки (след проведен конкурс) и назначаване само на съдебни секретари и деловодители по чл. 68, ал. 1, т. 4 от Кодекса на труда (до провеждане на конкурс). За обосноваване на искането поискахме заедно със съдебния администратор на СРС да бъдем изслушани на заседанията на комисия „Съдебна администрация” и на ВСС, в които ще бъдат разгледани направените искания. 

Видно от т. 4.1. от протокол № 56/08.12.2014 г. на  Комисия ”Съдебна администрация” на ВСС е взето решение да се покани за изслушване председателя на СРС на заседанието на комисията на 17.12.2014 г. Такова изслушване обаче не се състоя, тъй като преди заседанието бяхме уведомени по телефона за отлагане на въпроса.

Видно от дневния ред за 15.01.2015 г. на ВСС (т. 29-44) е предвидено увеличаване на щатната численост на съдебен орган с 42 щ. бр. за съдебни служители за обслужване на почивна база (това е отразено и в медиите), както и на редица съдилища, сред които не фигурира СРС. 

С оглед важността на въпроса за щатната численост на администрацията на СРС, които рефлектира пряко върху съдебната дейност и обслужването на гражданите и задълбочаващия се проблем с недостига на съдебни служители, на 13.01.2015 г. беше проведено обсъждане между съдиите и съдебните служители на СРС. Единодушно се прие становище, че е нередно да се отлага разглеждането на направеното от СРС искане, като същевременно се предлага увеличение на щатна численост в други органи на съдебната власт, включително за такава, която няма пряко отношение към правораздаването. Резултатът от това забавяне е лишаването на СРС от несъмнено необходимата щатна численост на съдебната администрация, както и от нейното реално осигуряване.

В тази връзка настояваме, с оглед всестранното и изчерпателно обосноваване на направеното искане с писмо Ваш вх. № 11-07-1965/17.11.2014 г., председателят и съдебният администратор на СРС в кратък срок да бъдат изслушани от ресорната комисия или състава на ВСС и необходимата щатна численост на СРС да бъде осигурена.

Приложение: копие от писмо Ваш вх. № 11-07-1965/17.11.2014 г.

 

                                                                       Председател на Софийския районен съд:

 14. 01. 2014 г.

 


ПРЕССЪОБЩЕНИЕ


1-ви състав на СРС, с председател Георги Крушарски, на 14 януари 2015 г. (сряда), от 10.00 часа, в зала 13-Б, ще разгледа на трето заседание наказателното дело, заведено срещу Петър Драшков, Даниела Малинова, Ивалина Трифонова-Янакиева, по обвинение за измама в особено големи размери (чл.211, вр. чл.209, ал.1, вр. чл.20 от НК).

В обвинителния акт се твърди,че за времето от 1 април  до 4 август 2008 г., Драшков (извършител) в съучастие Малинова и Янева (помагачи), е възбудил заблуждение у Емил Димитров, с цел да си набави имотна облага.

Драшков е заблудил Димитров, че ще продаде на „Медикет” АД правото на собственост над недвижим имот, находящ се в София, ж.к. „Стрелбище”, с площ 14 063 кв.м. и с това причинил имотна вреда на другиго – „Симеон-2” ООД, в размер на 5 милиона евро, с левова равностойност 10 милиона лева.

 По делото към момента са предвидени за разпит 12 свидетели и 2 вещи лица.

Тримата обвиняеми са без наложени мерки за неотклонение.

 13. 01. 2015 г.


ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
28 януари  2015 г.
 
            Съдия Методи Лалов, председател на Софийския районен съд (СРС), на 28 януари 2015 г. (сряда), се срещна с Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община. На срещата, освен ръководството, присъстваха съдии и служители от СРС, както и Любомир Христов, заместник-кмет по “Транспорт и транспортни комуникации” в София. Заместник-министърът на правосъдието Петко Петков, доскоро съдия в СРС, също гостува в началото на събитието. Обсъдена беше темата за организацията на движението и паркирането до новата сграда на съда на бул.”Цар Борис ІІІ” 54.
         Госпожа Фандъкова съобщи на домакините си, че до края на месец февруари, се очаква общината да получи разрешение за строеж в района, което предполага до края на лятото на 2015 г., новият пътен възел да бъде изграден.  Проектът предвижда съществуващото кръстовище да се измести към ул. „Йосиф Цанков” и така да се осигури възможност на леките автомобили да достигат по-лесно до новата сграда на съда. Финансирането за ремонта е осигурено от Столична община.
         Домакините споделиха различни идеи за решаване на транспортните проблеми. Например - да бъде създадена нова автобусна линия, която да свързва метростанцията на бул. „Константин Величков” с бул. „Цар Борис ІІІ”, както и да бъда осигурен директен транспорт, с трамвай от старата сграда на бул. „Драган Цанков” до новата палата. Съдия Лалов предложи възможност за осигуряване на около 70 паркоместа в дворното пространство пред сградата на новата съдебна палата. Кметът на София и заместникът й приеха предложенията и заявиха, че ще бъдат обсъдени в кратки срокове.
         По повод другата сграда, предвидена за нуждите на наказателното отделение на СРС, известна като „Военното НДК”, г-жа Фандъкова заяви, че проектът за транспортен достъп за нея е готов. Преместването на трамвайните линии от бул. „Скобелев” е предвидено и ще се осъществи веднага след като бъде осигурено финансиране за ремонта от държавата.
        
28. 01. 2015 г.                                   Пресслужба СРС
 

 

        ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

На 28 януари 2015 г. (сряда), в 13.30 часа, в зала 13-Б, ръководството, съдиите и служителите на Софийския районен съд ще посрещнат кмета на София Йорданка Фандъкова. По време на срещата ще бъде обсъдена темата за транстпортните комуникации, във връзка с преместването на част от отделенията на СРС в новата сграда на бул. "Цар Борис ІІІ" 54.

27. 01. 2015 г.


 ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

7 април 2015 г.

 

Съдия Методи Лалов, председател на Софийския районен съд (СРС), на  7 април 2015 г. (вторник), взе участие в заседанието на дирекция „Транспортна инфраструктура” към Столичната община.

Дискутирана е темата за изграждане на надземен паркинг за посетителите на съда, в сградата на бул. „Цар Борис ІІІ” №54, както и режима за паркиране в кв. „Лагера”, в зоната около новата съдебна палата. Съдия Лалов е уведомен и за процедурата по изграждане на кръстовище между бул. „Цар Борис ІІІ” и ул. „Йосиф Цанков”.

Предложения за предприемането на подобни мерки са правени от ръководството на съда периодично от 2012 г. до сега. Независимо от значителното забавяне при реализирането на тези проекти, които трябваше да бъдат завършени най-късно при откриването на съдебната палата, предприетите действия са крачка в правилната посока, с оглед облекчаването достъпа на гражданите и адвокатите до гражданските отделения на съда.

По настояване на ръководството на СРС, изграждането на служебния паркинг в рамките на съдебния имот, се реализира в момента и е ангажимент на министерство на правосъдието.

 

 

07. 04. 2015 г.

 


ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Преместването на гражданските отделения от Софийския районен съд (СРС) в новата съдебна палата на бул. „Цар Борис ІІІ” 54, протича успешно и в предвидените срокове.

На 28 март 2015 г., служителите от съда успяха да пренесат 53 хиляди висящи граждански дела. Изключително здравите стелажи в деловодствата, изработени специално за новата палата на районния съд, позволяват безпроблемното подреждане на огромния брой дела.

Осигурени са необходимите условия на 1 април 2015 г., всички граждански състави да работят пълноценно в новата съдебна палата. Обслужването на гражданите и техните представители в регистратура и деловодства ще протича нормално.  Съдебните заседания, насрочени за и след 1 април 2015 г., ще се провеждат на новия адрес.

В палатата на СРС - бул.”Цар Борис ІІІ”№ 54, от 23 февруари 2015 г., работят държавните съдебни изпълнители (ДСИ) и служба „Архив”, обслужваща гражданското производство. В модерното архивно помещение вече се намират над 610 хиляди граждански дела, както и хиляди архивни книги. Броят на делата на съдебните изпълнители надхвърля 30 хиляди. На 04 март 2015 г., Трето гражданско отделение също се премести изцяло в палатата.

Преместването на най-големия съд в България няма аналог, но преминава изключително успешно, като до момента не са възниквали затруднения за гражданите. Въпреки безпрецедентният обем работа по сортиране, транспортиране и подреждане  на съдебните папки, ръководството на съда, успя да организира работата на администрацията, като сведе до минимум възникването на проблеми при функционирането на съда. Съдебните служители полагат труд в извън работно време, благодарение на което, процесът по преместването се движи систематично и до сега не се е наложило други държавни институции да оказват помощ. Единствено за товаренето и разтоварването на чувалите с дела участват лица, лишени от свобода.

Ръководството на съда планира в рамките на месец април да бъде преместена и цялата стара архива на СРС, от съдебната палата на бул. „Витоша”. Там също се намират десетки хиляди дела.

На 1 април 2015 г., бюро „Съдимост” към СРС се връща в сградата на бул. „Драган Цанков” 6. Гражданите ще подават документи за свидетелство за съдимост там, а не на бул. Патриарх Евтимий”2. В същата сграда засега остава и наказателното отделение на съда. Ръководството на СРС предоставя възможност там да се нанесат и служби на Софийската районна прокуратура (СРП), които в момента се помещават на други адреси.

 

29. 03. 2015 г.

 
Обновено на 14.02.2016 г. в 12:36 ч.